Begeleiding

Begeleiding breidt uit

Actief Zorg is in 2022 gestart met specialisten in de begeleiding. “Dat is nieuw voor de organisatie, omdat onze kracht juist in onze generalistische aanpak lag”, vertelt Robert Hende. Hij leidt het project samen met Ineke Smulders. “Maar we merkten bij veel klanten dat de problematiek complexer werd. De klant is erbij gebaat als wij daar goed mee overweg kunnen. Daarin gaan onze Specialisten een belangrijke bijdrage leveren, regio- en organisatie overstijgend.”

Verdieping

Specialisten zijn HBO geschoolde medewerkers in de begeleiding die al veel kennis hebben van ziektebeelden. Zij verdiepen zich in een thema, in ons geval verzamelwoede/vervuiling, GGZ, leefstijl en LVB (Licht Verstandelijke Beperking). “Op dit moment hebben we vijf specialisten binnen de teams”, vertelt Robert. “Zij blijven hun ambulante werk doen, maar krijgen extra uren om tijd te besteden aan adviseren, ondersteunen en coachen. Ook gaan zij een opleiding volgen of zijn hier al mee bezig. Zo gaat Rod modules volgen voor specifieke ziektebeelden en gaat Coen een volledige opleiding tot GGZ Agoog doen. Op korte termijn gaan wij ook werken met ervaringsdeskundigen. Zij kunnen het gat dichten dat veel mensen ervaren tussen de systeemwereld en de leefwereld. Hun inbreng is authentiek en eigen. Omdat ervaringsdeskundigen zelf een herstelproces hebben meegemaakt, kunnen zij makkelijker aansluiten bij verschillende fases van herstel bij klanten.”

Brede rol

Het is de bedoeling dat specialisten breed ingevlogen worden binnen Actief Zorg. Robert: “Dus ook voor klanten in de Thuisondersteuning of V&V kunnen zij gevraagd worden. Medewerkers kunnen hen vragen om te sparren, ze kunnen workshops geven voor de Actief Academie en zich profileren bij gemeentes. Want deze specialisten zijn erg fijn voor de klant, maar gemeentes willen ook graag weten waar wij goed in zijn.”

Ontwikkeling

De Specialisten zorgen voor een extra kans voor medewerkers om zich te ontwikkelen. Want Actief Zorg wil haar medewerkers graag blijven binden en boeien. Robert vindt het een mooie en leerzame aanvulling: “Ik heb jaren moeten werken met signaleringsplannen. Daardoor vind ik het mooi als je snapt hoe een stoornis werkt. Dan kan ik betere zorg leveren. Als je dingen kunt plaatsen, als je weet waarom iemand bepaald gedrag vertoont, dan kun je iemand beter helpen. Dus wij geven de klant de gelegenheid een betere ondersteuning te krijgen, en Actief Zorg de gelegenheid om betere ondersteuning te bieden.

Naamsbekendheid

De Specialisten zijn sinds februari operationeel, maar dit jaar willen ze hun naamsbekendheid nog vergroten. “Zodat straks alle medewerkers weten wie ze zijn en wat ze doen”, aldus Robert. “Op die manier kunnen we efficiënter mensen helpen en dus méér mensen helpen.”