Senna (17): ‘In de ochtenden werk ik en in de middag lig ik in het zwembad.

Senna Schoofs werkte afgelopen zomer als vakantiekracht bij Actief Zorg. Zijn moeder werkt als coördinator bij Actief Zorg en tipte hem dat ze vakantiekrachten zochten in de thuiszorg. Senna was gelijk enthousiast: “Hoe mooi is het om én een fijne bijbaan te hebben én om bij mensen thuis dankbaar werk te mogen doen?

Senna weet als zeventienjarige best hoe hij schoon moet maken, maar strijken had hij nog nooit gedaan: “Daardoor dacht ik: zitten de mensen wel op mij te wachten?” 

Hij werd toen gerustgesteld door zijn moeder: “Zij vertelde me dat vakantiekrachten tijdens de zomermaanden zorgen voor een schoon en leefbaar huis, en dat mensen in die periode niet verwachten dat de strijk tot in de puntjes gedaan is. Bovendien vinden mensen niet allemaal hetzelfde belangrijk. De een wil dat je de ramen lapt, de ander vindt het fijn om samen het bed te verschonen. Dat maakt het werk leuk en afwisselend. Ik merkte ook dat mensen het eigenlijk wel heel leuk vonden als ik kwam. Toen ik voor het eerst bij een mevrouw kwam zei ze: kan zo’n jonge knul wel poetsen?’ Dus soms wisten mensen niet wat ze konden verwachten.” 

Samen met de klant keek Senna waar de behoefte lag, en door ook altijd een praatje te maken heeft hij een leuke zomerperiode gehad. “Ik kan me best voorstellen dat mensen even vreemd opkijken als er een jongen van 17 aan de deur staat.”  Voor Senna was het deze hete zomer zijn ideale bijbaan: “In de ochtenden kon ik werken en in de middagen kon ik lekker het zwembad opzoeken. Maar ook tijdens het werk maakte ik mooie dingen mee. Zo was er een vrouw die vóórdat ik kwam ging poetsen; dan kunnen we lekker een bakkie dringen en kletsen jongen, zei ze toen.”