Ambulant begeleider niveau 4/5 in 's-Hertogenbosch
Dit ga je doen
Kun jij als geen ander mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen? Geef jij niet snel op en vind je het fijn om zelf je dag te kunnen indelen? Lees dan eens verder!
Het leven brengt uitdagingen met zich mee. Iedereen maakt zijn eigen reis en de één draagt meer met zich mee dan de ander. Als ambulant begeleider is het belangrijk om de klant in zijn of haar kracht te zetten, zodat eventuele bagage lichter wordt zonder deze zelf over te nemen. Soms loop je mee en motiveer je, soms leer je de klant om de bagage efficiënter te dragen, en soms vind je samen een manier om het los te laten.
Als ambulant begeleider in 's-Hertogenbosch bezoek je klanten in hun thuissituatie waarbij je hen één op één begeleiding biedt. Onze klanten zijn 18 jaar en ouder en hebben te maken met verschillende problemen. Het kan gaan om somatische, psychogeriatrische, psychosociale, culturele en financiële problematiek of opvoedings- en/of verslavingsproblematiek. Dat maakt het werk zo afwisselend!
Samen met de klant maak je een begeleidingsplan. Hierin zet je de doelen waar jullie aan gaan werken. De doelen zijn opgesteld om de persoonlijke situatie te verbeteren zodat de klant zo gelukkig mogelijk thuis blijft wonen. Dit plan stuur je op naar de gemeente, waarna je goed contact onderhoudt met de wmo-consulent. Ook begeleid je klanten vanuit de wet langdurige zorg. Dit zijn klanten waar jij stabiliteit biedt en kijkt waar zij met hun chronische beperking of aandoening gelukkig van worden.
Als ambulant begeleider ga je uit van de eigen kracht van de klant en je betrekt hierbij het sociale netwerk, andere hulpverleners en instanties. Zo werk je bijvoorbeeld samen met bewindvoerders, huisartsen of dementieconsulenten om de zorg rondom jouw klant zo goed mogelijk te laten verlopen. Je hebt een praktische aanpak en je durft creatief te zijn in jouw manier van begeleiden.
Je bezoekt je klanten zelfstandig maar je staat er niet alleen voor. Je werkt in een team met collega’s waar je regelmatig de samenwerking mee opzoekt. Ook is jouw leidinggevende er voor jou wanneer je het nodig hebt.
Jouw werkdag
Het is vandaag maandag en jouw werkdag begint. Je eerste klant staat om 09:00 ingepland zodat je daarvoor nog kon hardlopen. Je stapt binnen bij mevrouw de Zwart, een vrouw van 72 jaar oud met beginnende dementie. Mevrouw voelt zich erg somber ze vertelt dat zij verbinding met anderen mist. Jullie onderzoeken samen de sociale kaart van de omgeving om te kijken waar mevrouw in contact kan komen met anderen. Jullie vinden een dagbesteding in de buurt en maken meteen een afspraak.
Het is 11:30. Je volgende adres is bij meneer van Dam, een man van 40 jaar oud. Meneer is recent afgekickt van zijn alcoholverslaving. Hij vertelt dat hij een terugval heeft gehad. Meneer voelt zich vaak eenzaam waardoor hij naar de fles grijpt. Jullie kijken samen hoe het netwerk van meneer ingezet kan worden om eenzaamheid te voorkomen. Ook neem je contact op met de behandelaar van de verslavingskliniek en maak je afspraken over uitbreiding van de nazorg. Je rapporteert dit begeleidingsmoment in het ONS-systeem en met een voldaan gevoel ga je rond 14:00 weer naar huis.