Thuisondersteuning

Vakantiewerk in de zorg; vooroordelen of de waarheid?

Als je denkt aan vakantiewerk in de (thuis)zorg dan denk je misschien 'daar heb je vast een diploma voor nodig' of 'dat verdient vast niet zo goed'. Maar is dat wel echt zo?

Maak kennis met Elise: Huishoudelijke Hulp bij Actief Zorg

Elise (17 jaar) werkt als huishoudelijke hulp en bewijst dat je geen diploma nodig hebt om een betekenisvolle bijbaan te hebben. Deze (bij)baan is voor iedereen die graag anderen wilt helpen. Elise vertelt: "Het is heel afwisselend. Je doet iedere week wel iets anders," vertelt ze vrolijk. ‘’Ik vraag altijd aan de klanten: wat wil je dat ik vandaag doe? In de zomer is dat soms ramen zemen, dan ben ik lekker buiten in de zon.’’ 

Een ander vooroordeel is dat werken als huishoudelijke hulp niet meer is dan schoonmaken bij mensen thuis. Maar volgens Elise is het sociale contact minstens zo belangrijk. "Ik vind het leuk om met oudere mensen te praten over hoe dingen vroeger waren en hoe ik dat nu ervaar," zegt ze. Ook zijn veel mensen eenzaam. Zij vinden het zo fijn om even een momentje van contact te hebben.De gesprekken zijn niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Elise vertelt: "Ik ben altijd wel sociaal geweest, maar toch vond ik het spannend om een gesprekje aan te gaan met mensen die ik niet kende. Sinds ik bij Actief Zorg werk als huishoudelijke hulp, heb ik daar totaal geen last meer van. Ik ben op sociaal vlak echt een stukje gegroeid."

Een goed salaris

Sommige jongeren denken dat het werken in de zorg niet goed betaalt in vergelijking met andere sectoren, maar is dat wel zo? Actief Zorg zit met een minimum salaris van €13,52 ruim €8 bóven het minimum jeugdloon. Dat maakt deze bijbaan één van de best betaalde bijbanen. 

Flexibele bijbaan in de zorg

Door flexibele werktijden kan Elise haar werk goed combineren met school en vrije tijd. ‘’Ik werk vaak op zaterdagochtend maar ook weleens doordeweeks als ik een keer een middag vrij ben van school. In de vakanties werk ik vaak vier ochtenden in de week. Dan kan ik ’s middags nog sporten of met vriendinnen naar de stad.’’ 

Ben jij op zoek naar een bijbaan of vakantiewerk waar je anderen helpt en zelf goed kunt verdienen? Overweeg dan om te gaan werken als huishoudelijke hulp. Laat je vooroordelen los en ontdek hoe waardevol en leuk vakantiewerk in de zorg kan zijn! Klik hier om te reageren.