Thuisondersteuning

Samen werken bij Actief Zorg

Corrie (55) en Martin (51) werken beide als thuisondersteuner bij Actief Zorg in regio Breda. Ze leerden elkaar 12 jaar geleden via een datingsite kennen. Na de eerste ontmoeting voelde het gelijk goed. Ze trouwden in 2015, zijn trotse opa en oma van een kleindochter en wonen in Breda. We vroegen het ‘Actief Zorg koppel’ hoe het is om samen bij dezelfde organisatie te werken.

Martin werkt al lange tijd als thuisondersteuner bij Actief Zorg. “Ik werkte mijn hele leven in de bouw”, begint Martin. “Tijdens de crisisjaren tussen 2012 en 2015 moest ik noodgedwongen het bedrijf verlaten. De banen lagen voor mij als bouwvakker niet voor het oprapen maar ik wilde niet stilzitten. Mijn vrouw Corrie werkt met veel plezier bij Actief Zorg en vroeg op een dag: is werken als thuisondersteuner niets voor jou? Zodoende raakte ik in gesprek met de coördinator van mijn vrouw. Die vroeg mij: kun je poetsen? Ik zei: dat kan ik zeker. Alleen strijken is echt niet aan mij besteed.’’

Zo gezegd, zo gedaan. Martin ging aan de slag bij mensen thuis. Soms keken mensen even verrast op omdat er een boomlange man voor de deur stond. Hij vertelt: ‘’Ik kan makkelijk het ijs breken. Een mevrouw zegt altijd: jij kan overal zo lekker bij. Een keer per jaar haal ik ook wasmachine, droger, koelkast en/of fornuis van de muur en maak ik ook daar alles goed schoon. Dat vinden mensen heel fijn. Ik kan dat met mijn fysieke kracht doen. Dat kan niet iedere collega. Ook help ik mensen wel eens met een klein klusje. Als ze het vooraf aangeven neem ik mijn gereedschap mee.”
 

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Martin vertelt verder: “Humor is voor mij heel belangrijk in mijn werk. Je bouwt echt een band op met mensen. Wanneer iemand in een dip zit, zie ik dat meteen. Ik maak een praatje terwijl ik bezig ben en dat geeft ze afleiding. Het allerleukste van mijn werk vind ik dan ook het omgaan met mensen. Mensen willen graag even hun ei kwijt. Het mooiste compliment dat ik kreeg was van een mevrouw waar ik een keer kwam invallen. Ze schrok omdat ze geen grote man verwacht had. Maar toen ik weg ging zei ze: “Je komt toch wel terug he!”

Corrie vertelt: “In het begin vroeg Martin tips aan mij. Maar we werken beiden zo anders. Martin maakt veel grapjes. Ik ben iets rustiger. Toen hij ziek was heb ik twee klanten van hem opgevangen. Het is fijn dat we dit dan voor de klant en elkaar kunnen doen. Je weet soms hoe hard mensen het nodig hebben. Je bent soms het enige contact dat ze in een week hebben. Dan zet ik graag een stapje extra. Onze leidinggevenden geven ons ook de ruimte om dat zelf te regelen.''

We doen hetzelfde werk ieder op onze eigen manier

Corrie zegt: ‘’Ik werk inmiddels acht jaar bij Actief Zorg. We werken niet samen. We doen hetzelfde werk bij verschillende klanten. Ieder op onze eigen manier. Voordat ik in de thuiszorg aan de slag ging, heb ik in de tuinbouw gewerkt. Ik heb geen moment spijt gehad dat ik de overstap heb gemaakt. Je komt al zo lang bij mensen dat je echt kind aan huis bent. Ook familieleden waarderen dat ik er ben. Bij sommige mensen bouw je echt een band op. Ik heb wekelijks contact met mijn klanten en als er iets speelt kan ik altijd contact opnemen met mijn coördinator. Verder hebben we weinig contact. Ik krijg veel ruimte en vrijheid en we weten elkaar te vinden. Dat vind ik belangrijk.”

Martin: “Thuis praten we eigenlijk niet zo veel over ons werk. Natuurlijk wel als je iets mee hebt gemaakt. Een hoogtepunt bij Actief Zorg was voor mij in 2019 Toen Actief Zorg 15 jaar bestond. Dat ze zo’n groot feest organiseerden voor alle medewerkers met als kers op de taart een optreden van Andre Hazes voelde echt als waardering. Daar hebben we samen echt van genoten.”