

Hoe gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten
Bij Actief Zorg werken we vanuit de visie Geluk dichtbij… Maar wat betekent dit? Hoe is dit tot stand gekomen en hoe vertaalt zich dit in de dagelijkse praktijk voor klanten en medewerkers? Geluk is voor iedereen anders. De meest gehanteerde definitie van geluk zegt dat het een emotie is en betekent 'tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden', ofwel 'gelukkig zijn'.
Nieuw: werkgelukdeskundige
Sinds 1 oktober is Susanne van Riel aangewezen om het werken vanuit geluk nog meer te borgen bij Actief Zorg. Susanne is werkgelukdeskundige bij de organisatie Gelukzusters en het komende jaar verbonden aan Actief Zorg. Ze vertelt: “Voor iedereen die bij Actief Zorg werkt, vinden we het belangrijk dat ze zich fijn voelen, zin hebben in hun werk en met plezier en voldoening in de thuiszorg werken. Actief Zorg gelooft namelijk dat gelukkige medewerkers bijdragen aan gelukkige klanten. Werkgeluk is voor iedereen persoonlijk. Zelf kiezen (autonomie), zelf doen (competentie) en verbinding met elkaar zijn de basis voor werken vanuit geluk volgens Actief Zorg. Dan zorgt je werk voor plezier, voldoening en zingeving.”
Binden en boeien
Susanne geeft aan dat de tevredenheid onder de medewerkers van Actief Zorg nu goed is: “Dat zien we terug in de onderzoeken. Maar, we willen ook op lange termijn mensen binden en boeien. We merken door de snelle groei dat het extra belangrijk is om de verbinding met het personeel te behouden. Daarom focussen we ons nu extra op het geluk van alle medewerkers. Als aanjager van werkgeluk wil ik ervoor zorgen dat Actief Zorg met de bril van werkgeluk naar projecten kijkt. Wat betekent bijvoorbeeld een overname of nieuwe regelgeving van een lokale overheid voor de werkzaamheden van onze medewerkers? Wat is het effect op hun werkzaamheden en werken ze bij veranderingen met evenveel voldoening en plezier? Of moet Actief Zorg als werkgever andere maatregelen treffen om mensen met plezier en tevredenheid hun werk te laten doen?“
Onderzoek met Universiteit van Tilburg en Happiness Bureau
Uit onderzoek blijkt dat waardering een belangrijke factor is bij het ervaren van werkgeluk. Begin 2020 starten we samen met de Universiteit van Tilburg en het Happiness Bureau een onderzoek naar het effect van waardering op je werk. Dit doen we met twee groepen van ongeveer 100 mensen, werkzaam bij de huishoudelijke verzorging. “Juist omdat onze medewerkers in de wijk werken, is het waardevol om te weten hoe we medewerkers kunnen verbinden en op welke manier we ze dan het beste kunnen waarderen”, aldus Susanne. “De afgelopen jaren hebben we vooral veel aandacht besteed aan het geluk van onze klanten. Ook dat vinden we nog steeds belangrijk. De komende periode gaan we extra investeren in het werkgeluk van medewerkers, want gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten.”

